Hayatı bile tehdit edebilen soğuk alerjisi (soğuk ürtikeri) nedir?
Kış birçok yerde soğuk ve büyülü kış sabahlarıyla birlikte gelir. Ne yazık ki bu soğuk günler bazı bireylerde acı hissini de beraberinde getirebiliyor. Bu kişilerin vücutları dondurucu havaya alerjik reaksiyon gösterebilir.
Soğuk alerjisi nedir?
Bu alerjiye soğuk alerjisi veya soğuk ürtikeri denir. . Bu durumun en yaygın belirtileri kaşıntılı kurdeşen, ciltte kızarıklık ve şişliktir. Bu reaksiyon genellikle soğuk suda yüzerek cilt soğuduğunda veya hava soğudukça sıcaklık düştüğünde veya hatta donmuş bir şey içerek veya yiyerek ortaya çıkar.
Bu alerji, tehdit edici olmayan semptomlardan (kurdeşen, cilt ısındığında yanma hissi, baş ağrısı, yorgunluk, kaygı, eklem ağrısı, temas yerinde şişlik) yaşamı tehdit eden semptomlara (anafilaksi, kalp çarpıntısı, kan basıncında düşüş, nefes alma sorunları, bayılma, şok, dil). ve boğaz şişmesi).
İki ana soğuk alerjisi türü vardır.
Edinilmiş veya bilinmeyen neden: Reaksiyon ilk maruziyetten 5-10 dakika sonra ortaya çıkabilir ve genellikle 1-2 saat sürer.
Kalıtsal veya ailesel:Semptomlar maruziyetten 24-48 saat sonra ortaya çıkabilir ve 24-48 saat sürer.
Bu durum kadınlarda erkeklerden ve genç yetişkinlerde yaşlılardan daha yaygındır (ancak her yaştan insan bunu yaşayabilir). Bazen durum aniden ortaya çıkabilir, ancak zamanla kendi kendine düzelecektir.
Durum, soğuk, mast hücrelerinin histamini aktive etmesine ve salmasına neden olduğunda (diğer enflamatuar aracılarla birlikte) ortaya çıkar. Bilim adamları, soğuğun neden mast hücrelerini etkilediğini hala bilmiyorlar.
Soğuk alerjisine karşı alınması gereken önlemler nelerdir?
Bu durum için alınabilecek birkaç önlem vardır. Soğuk suda yüzmekten ve dondurucu içecekler içmekten kaçınmak için soğuk yiyeceklerden uzak durmaya çalışabilirsiniz. Bazı kişiler için yüksek dozda ilaç dışı antihistaminikler gerekebilir. Anafilaktik reaksiyonlar için acil adrenalin taşınmalıdır.
Bir tıp doktoru durumu teşhis etmeye yardımcı olabilir. Doktorlar genellikle birkaç testle birlikte semptomları, sağlık öyküsünü, fizik muayeneyi gerekli görür. Testlerden biri, plastik bir torbaya bir buz küpünün konulduğu ve ardından birkaç dakika vücudun üzerinde tutulduğu idi. buz küpü meydan okuma testi adı verilir. Kişi daha sonra herhangi bir ara sıra kurdeşen veya diğer semptomlar açısından gözlemlenir.
Vücut ısısında hızlı düşüşe neden olan faaliyetlerden kaçınılmalı veya durum izlenmelidir. Yüzme ve sörf, bayılma durumunda daima gözetim altında yapılmalıdır.
Genel anestezi uygulanan kişiler için, kişiyi sıcak tutmak ve vücut ısısını izlemek gerekeceğinden tıp uzmanları bilgilendirilmelidir.