Ekonomi

Darende’de Yeni Dönem Pancar Hasadına Başlandı

Malatya’nın Darende ilçesinde yeni pancar hasadına başlandı. Hasatta elde edilen yüksek verim çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Darende’nin Palanga Mahallesi’nde üretilen pancarda hasat başladı. Palanga bölgesinde değerli bir tarımsal üretimin hem şehir hem de ülke ekonomisine katma değer sağladığını kaydeden pancar üreticisi Hakan Gökçe, “Malatya Şeker Fabrikası’na her yıl 30 bin ton pancar tedariği sağlayan bir bölgeyiz. Kalite açısından çok iyi bir konumda. Şeker ve polar oranımız yüksek. Bu da Darende pancarının kalitesini gösteriyor. Pancar üreticileri maliyetlerden dolayı biraz sıkıntılı. Baz fiyat beklentimizin altındaydı. Bu konuda Cumhurbaşkanımıza güveniyoruz. İnşallah bizim gibi çiftçi olan vatandaşlara destek verecektir” dedi.

Bölgede pancar dışında farklı ürünlerin de üretildiğini belirten Gökçe, “Gökpınar Projesi’nin hayata geçmesiyle çiftçilerin çekim merkezi olan Günpınar ve Palanga mahallelerinde pancar hasadına başlandı. Bu bizi mutlu ediyor. Kayısı diyarında bu çalışmaları görmek için Gökpınar projesiyle sekiz yıl önce sulu tarıma başlayan bölgede pancar üretimine de başlandı.” Patates ve domates üretiminin ön planda olduğunu görüyoruz, bu da bizi sevindiriyor. 2015 yılında sulu tarıma geçerek şeker pancarı yetiştirmeye başladık. Bu dönemde en iyi ve en verimli kaliteyi yakaladık. Bölgemizde pancar hasadı ekim, kasım ve aralık aylarında yapılmakta olup, Malatya’da ülkemizin en kaliteli pancarı burada üretilmektedir. Her yıl yaklaşık 10 bin dekara pancar ekimi yapılıyor ve 30 bin ton verim alıyoruz. Patateste olduğu gibi önemli mali kaynak sağladı. Kısacası sulu tarımın avantajlarını yaşıyoruz. Burada 19 bin dönüm alanda kapalı devre sulama yapılıyor. Ayrıca “Bölgemizde mısır, ayçiçeği, patates ve tahıllar yetiştiriliyor” dedi.

Darende Ziraat Odası Başkanı Karaca, “Malatya’nın farklı bölgelerinde pancar yetişirken Darende’de yetiştirilen pancarın farklı bir özelliği var. Burada dekara 4-5 ton kaldırılabiliyor. Yazıhan ovasında bu rakam daha da yukarılara çıkabiliyor.” 6-7 ton kadar. Ancak Darende’de yetiştirilen pancarın farklı bir özelliği var. Pancarda polarite yüksek. Dolayısıyla bu bölgenin pancarı değerli. Taban fiyatın 1.700 lira olarak açıklanmasının kötü olduğunu belirten Karaca, “Üreticilerimiz 1.700 liralık taban fiyat karşısında ezildi. Yapımcı hiç memnun değil. Bu eser mazotun 18 lira olduğu döneme ait. Motorin artık 40 lira olursa pancar üreticileri farklı ürünlere yönelecek. Bu pancarda ter var. Bu pancar gençlerimizin asker harçlığı, kızlarımızın çeyiz parası, ailelerin geçim kaynağıdır. Ama hiçbir şey için geç değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda mutlaka harekete geçmesini istiyoruz. “Bin 700 lira maliyetten tasarruf etmez, en az iki 500 lira olması lazım” dedi. -MALATYA

iskilipajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu