Çay Yetiştiricileri Budama Zamanından Şikayetçi
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Lideri Mustafa Mavi, ÇAYKUR’un belirlediği budama süresi nedeniyle çayın israf edildiğini savunarak, “Bu çayı kesen zihniyet ile ekmeği çöpe atan zihniyet aynıdır” dedi.
Çay bahçelerinin canlandırılması için ÇAYKUR tarafından başlatılan çay budamasından üreticiler şikayetçi. ÇAYKUR’un belirlediği çayını budama zamanı geldiği için çayını budayan vatandaşlar, çayın boşa gittiğini düşünerek kurala üzülüyor. ÇAYÜDAD Lideri Mustafa Mavi, yaptığı açıklamada, çaylar budanırsa sürgünde çayların israf edildiğini, bu senenin keyifli geçeceğini söyledi. Mavi, bu israfın durdurulması için çay budaması ile ilgili bir çalışma yapılması gerektiğini savundu.
ÇAYKUR’un başlattığı budama işlemlerinin üreticiler için israfa yol açtığını belirten Mustafa Mavi, “Geçen sene çayın böyle olacağını tahmin etmiştik. ÇAYKUR en azından üreticiye hakkını versin istedik. 7’de 1’e düştükten sonra, budama alanlarımız arttı.Buradaki vatandaşlarımız.ÇAYKUR hak verdiği için budama yapmadı.ÇAYKUR geri adım atmadı ve ne yazık ki üreticiyi düşünmedi.Üretici de çayı budayıp açarak ÇAYKUR’a satmak için imkanlarını zorluyor. özel bölüme yarım çay vermek yerine kota.Bu çayı kesen zihniyet ile ekmeği çöpe atan zihniyet aynı vatandaş.Bu çayı kesip yere döküyor.Çünkü çay satabilmek için ÇAYKUR’a İsraf diyorlar israf değil mi Bir an önce bu olayın çözülmesini ve en azından bu çayın değerlendirilmesini istiyoruz. Altın gibi bir çay var. Yetkililerin buna bir çare bulması gerekiyor. Böyle gitmeyecek” dedi.
3 Mayıs 2023’te memleketi Rize’ye gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taze çay fiyatının açıklanmasının beklendiği gibi açıklanması halinde ikinci bir bahar havası yaşayacaklarını söyleyen Mavi, Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çok keyifli bir sürgün geliyor. Tam bir çay havası. Beyaz çayın. Bu yıl inşallah Tarım ve Orman Bakanı ile görüşmüşüzdür. 1 liraya mutlaka destek istiyoruz ve yaş çayın 15 olduğunu “İnşallah sayın Cumhurbaşkanımız Rize’ye geldiğinde bize bir bahar daha nasip eder. geçen yıl bize verdiği gibi. ÇAYKUR’un ilk sürgünü 5 Mayıs’ta açmasını istiyoruz. Çünkü bazı vatandaşlarımız erken topluyor. Kotaya girip izdiham olmasın diye kotalarını hızla satıp iade ediyoruz.” Bu tür şeyler olunca büyük çaycıların önü açılıyor. İzdiham olmuyor. Yaşlanan yaprağın fiyatı düşmüyor. Bu nedenle ÇAYKUR’un 5 Mayıs’ta kampanya başlatmasını bekliyoruz.Bu koleksiyona uygun çayların toplanmasını ve ÇAYKUR’daki kontenjanlarımızın dolmasını istiyoruz.Yine bu yıl 650 kilo kontenjan bekliyoruz. .Çünkü yüksek kota özel sektörün fiyatını yükseltiyor.Erken toplamak sıkışıklığa neden olmuyor ve kaliteli çay geliyor.İkincisi erken toplandığı için hem vatandaşın menfaatine hem de oradaki eser kaybına zarar vermediği gibi ikinci ve üçüncü sürgünde erken geldi. Erken başlamak hem üreticinin yararına hem de ÇAYKUR’un kazancına. Tüketici de aldığı kuru çayın daha kaliteli olmasını sağlıyor” dedi.