AB ve İngiltere liderleri Kuzey İrlanda protokolünü görüşecek
Avrupa Birliği (AB) Komite Lideri Ursula von der Leyen ve İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Brexit sonrası taraflar arasında sorun haline gelen Kuzey İrlanda Protokolü’nü görüşmek üzere bir araya gelecek.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, yarın İngiltere’de Sunak ile görüşeceklerini duyurdu.
Von der Leyen, İrlanda ve Kuzey İrlanda Protokolü ile ilgili karmaşık sorunları analiz etmek için yüz yüze çalışmaya karar verdiklerini belirtti.
İngiliz yetkililer geçtiğimiz günlerde AB ile protokol konusunda anlaşmaya varmak üzere olduklarına dair açıklamalar yapıyorlar.
İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab BBC’ye şunları söyledi: “Bir anlaşmaya varmak üzereyiz. Çok ilerleme kaydettik ancak henüz anlaşmaya varamadık.” dedi.
İrlanda Başbakanı Leo Varadkar da önceki gün yaptığı açıklamada, Kuzey İrlanda ile ilgili yeni bir anlaşmanın sona yaklaştığını, anlaşmanın birkaç gün içinde açıklanabileceğini söyledi.
Kuzey İrlanda Protokolü
Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık’ın bir parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenlemektedir.
Protokole göre, Brexit’e rağmen Kuzey İrlanda, AB gümrük birliği kurallarına tabi olmaya devam ediyor. Birleşik Krallık’ın geri kalanıyla ticareti, Kuzey İrlanda limanlarında gümrüklere tabidir.
Katolik ayrılıkçılar ve birlik yanlısı Protestanlar ile İngiltere arasındaki savaşı sona erdiren Belfast Anlaşması’na (Hayırlı Cuma Anlaşması) göre, denetimlerin yapılabileceği fiziki bir kara sınırı oluşturulamıyor. Bu nedenle denetimlerin denizde yapılması kararlaştırılsa da uygulamada sorunlar yaşanmaktadır.
İngiltere, ülkenin toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini öne sürdüğü protokolün geniş çapta değiştirilmesini istiyor. AB ise buna sıcak bakmıyor.